piątek, 18 września 2020

Gulasz drobiowy z pieczarkami.

 


Dość często robię dania z kurczaka. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu. 
Jest to też, fajna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść mięsa wieprzowego. 
Pierś kurczaka to chude i delikatne mięso. Dobrze nadaje się na wszelkiego 
rodzaju diety. Mój gulasz nie jest dietetyczny, ale nie taki był zamiar. 
Jeśli więc nie jesteście na diecie, spróbujcie :)  Wystarczy nie dodawać śmietany 
i mąki, a masło wymienić na olej i gulasz będzie lżejszy, także sprawdzi się 
jeśli jesteście na diecie. 


Składniki:
2 duże piersi z kurczaka, pojedyncze
500 g. pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 szklanki bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
duża szczypta tymianku
sól, pieprz

Do zagęszczenia:
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
trochę zimniej wody

Wykonanie:
Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. 


Następnie usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do miski. 
Na tej samej patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, następnie dodać 
pokrojone pieczarki. Podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek, przyprawić 
solą i pieprzem. 


Kiedy pieczarki będą ładnie podsmażone, dodać piersi.  Zalać bulionem i dusić 
pod przykryciem 10-15 minut. 


Pod koniec duszenia dodać natkę pietruszki i tymianek. 
Do szklanki wsypać mąkę, dodać śmietanę i trochę zimnej wody. 
Wymieszać, żeby nie było grudek i wlać do sosu. Wymieszać. 
Jeśli trzeba, doprawić według uznania. 


Gulasz podałam z ryżem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz