wtorek, 6 listopada 2018

Brzoskwiniowa chmurka.




Dziś mam dla Was ciasto, które jest w internecie bardzo znane, ale najczęściej
jako malinowa chmurka. Ja zrobiłam z brzoskwiniami, dlatego moja chmurka
jest brzoskwiniowa :) Przejrzałam wiele przepisów i zrobiłam swoją wersję.
Już od dawna miałam w planach to ciasto, ale zawsze wydawało mi się, że jest
zbyt pracochłonne. To akurat prawda :) Jest przy nim trochę pracy, ale po zjedzeniu
pierwszego kawałka, stwierdziłam, że było warto :)
Ciasto ma cztery warstwy, ciasto kruche, galaretka z owocami, masa śmietanowa
a wszystko przykryte chrupiąca bezą. Powiem krótko, niebo w gębie :)


Składniki:
Kruche ciasto:
4 żółtka
1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 pełna łyżka maki ziemniaczanej

Galaretka z owocami:
1 puszka brzoskwiń
3 galaretki brzoskwiniowe
3,5 szklanki wody

Masa śmietanowa:
500 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki ciepłej wody


Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier.
Wymieszać i dodać margarynę, posiekać nożem, na koniec wbić żółtka i wszystko
zagnieść. Tak przygotowanym ciastem wykleić blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Można też zrobić z ciasta kulę, schłodzić i dopiero wyłożyć na blaszkę.


Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.


Kiedy ciasto lekko przestygnie ściągnąć z blaszki razem z papierem, a w tej samej
blaszce przygotować bezę.
Białka ubić z solą, następnie cały czas ubijając dodawać partiami cukier.
Ubijać, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie
wymieszać łyżka.
Pianę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać powierzchnię.


Bezę suszyć w temperaturze 130 stopni z termoobiegiem przez godzinę.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę jeszcze przez 20 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i delikatnie ściągnąć z blaszki.

Przygotować galaretkę.
Do naczynia wlać 3,5 szklanki gorącej wody, wsypać galaretki i wymieszać żeby
się rozpuściły. Zostawić do przestudzenia. Do wystudzonej galaretki dodać
pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać. Wstawić do lodówki i zostawić,
aż zacznie tężeć.

Na blaszce ułożyć ciasto kruche, następnie wylać tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Przygotować masę śmietanową.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do przestudzenia.
Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Łyżkę masy dodać
do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie żelatynę dodawać stopniowo do ubitej
śmietany i cały czas ubijać, tak żeby żelatyna dobrze połączyła się z masą.
Masę śmietanowa wyłożyć na galaretkę.


Na masę śmietanowa delikatnie ułożyć bezę i lekko docisnąć.


Wstawić do lodówki na kilka godzin.

















3 komentarze: