wtorek, 4 lipca 2017

Ciasto czekoladowe.




Ciasto, o intensywnie czekoladowym smaku z czekoladową polewą.
Wielbicielom czekolady, chyba nie muszę pisać nic więcej :)
W naszej rodzinie, to mój brat uwielbia tego rodzaju ciasta.
A jak jest u Was ?


Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g.
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mleka

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku, cały
czas miksując. Wsypać mąkę, najpierw szklankę, potem wlać mleko i wsypać
resztę mąki, proszek do pieczenia i kakao. Miksując wlać wystudzoną
rozpuszczona czekoladę. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać
łyżką do ciasta.
Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną
bułką tartą. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.


Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
50 ml mleka
50 ml śmietanki 30 %
1 łyżka kakao

Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka, wlać mleko i śmietankę.
Cały czas mieszać, na koniec dodać łyżkę kakao.
Mieszać do rozpuszczenia składników.
Zostawić do lekkiego wystudzenia.

Wystudzone ciasto polać polewą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz