piątek, 28 marca 2025

Śledzie w oleju

 


Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od święta. 

Podstawowy przepis, który może być bazą do różnego typu dań ze śledzi, na przykład

sałatek. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, mam kilka ulubionych wersji, ale śledzie w oleju też lubię mieć w lodówce, właśnie dlatego, że są tak uniwersalne. 

Obowiązkowo do śledzi u mnie musi być cebulka, dodatkowo liść laurowy i ziele angielskie dla podkręcenia smaku, ale to już kwestia gustu. Liść laurowy i ziele angielskie można pominąć, ale cebulka musi być.


Składniki:

5 filetów śledziowych (miałam mniej słone)

1 cebula 

1 liść laurowy 

3-4 kulki ziela angielskiego 

olej


Wykonanie:

Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Można też w samej wodzie, ale namoczone w wodzie z mlekiem są delikatniejsze w smaku. Moje śledzie były mniej słone więc moczyłam tylko godzinę. Jeśli śledzie są bardzo słone to trzeba je moczyć kilka godzin wymieniając 2-3 razy wodę. 

Namoczone śledzie odcedzić i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. 


Cebulę pokroić w półplasterki. 


Na dno słoika wyłożyć trochę cebuli, następnie ułożyć śledzie, ponownie cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, resztę śledzi i na wierzch resztę cebuli. Wszystko zalać olejem. Zamknąć słoik i wstawić do lodówki. Po dwóch dniach śledziki można zajadać.






2 komentarze:

  1. Jeśli śledzie są dobre, to taka klasyka gatunku jest niezwykle smakowita :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Marzyniu, do tego muszą być dobre śledzie. Pozdrawiam :)

      Usuń