poniedziałek, 20 stycznia 2025

Rogaliki z dwóch składników




Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulubione nadzienie i pyszny deser gotowy. Moje rogaliki nadziałam czekoladą. 
Z podanych składników wychodzi 16 rogalików, dlatego lepiej zróbcie z podwójnej porcji :)

Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej 
250 g. serka mascarpone 

Dodatkowo:
czekolada mleczna (16 kostek)
jajko do posmarowania rogalików 
cukier puder do posypania rogalików 

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać zimny serek mascarpone. 



Rozgnieść i wymieszać widelcem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. 

Uformować kulę zawinąć ja w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.



Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na dwie części.

Każdą część rozwałkować na kształt koła, a następnie podzielić na osiem trójkątów.

U podstawy każdego trójkąta ułożyć kostkę czekolady i zawinąć w rogalik. 




Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury

180 stopni 25-30 minut.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz