Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulubione nadzienie i pyszny deser gotowy. Moje rogaliki nadziałam czekoladą.
Z podanych składników wychodzi 16 rogalików, dlatego lepiej zróbcie z podwójnej porcji :)
Z podanych składników wychodzi 16 rogalików, dlatego lepiej zróbcie z podwójnej porcji :)
Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej
250 g. serka mascarpone
200 g. mąki pszennej tortowej
250 g. serka mascarpone
Dodatkowo:
czekolada mleczna (16 kostek)
jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania rogalików
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać zimny serek mascarpone.
Rozgnieść i wymieszać widelcem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulę zawinąć ja w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na kształt koła, a następnie podzielić na osiem trójkątów.
U podstawy każdego trójkąta ułożyć kostkę czekolady i zawinąć w rogalik.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
180 stopni 25-30 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz