poniedziałek, 14 sierpnia 2023

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką.

 


Zwykle ciasto ucierane. Proste, zrobione z podstawowych składników, 
które mamy w kuchni. Miękkie i delikatne. 
Można je zrobić z dowolnymi owocami, a nawet bez owoców. Kruszonkę, też można 
pominąć i posypać ciasto cukrem pudrem.  Zawsze smakuje wyśmienicie.


Składniki:
200 g. masła
1 szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego

Kruszonka:
50 g. masła
3 pełne łyżki cukru
3 pełne łyżki mąki 

Dodatkowo:
2 brzoskwinie
garść czereśni
garść borówek 

Wykonanie:
Na początek przygotować owoce. Umyć i osuszyć. 
Dodałam brzoskwinie, czereśnie i borówki, ale mogą to być inne owoce. 

Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czereśnie wydrylować. 

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą. 
Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać ekstrakt migdałowy.
Ucierać jeszcze chwilę, żeby ciasto było gładkie.
 
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. 


Wyrównać wierzch i ułożyć owoce. 


Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozgnieść palcami. 
Posypać wierzch ciasta.


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec  40-45 minut. 


Czas pieczenia może się różnić, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. 







2 komentarze: