sobota, 24 kwietnia 2021

Tarta z kremem mascarpone i owocami.

 


Coś słodkiego do weekendowej kawki. Kruche ciasto, krem ze śmietanki i mascarpone, 
a na wierzchu owoce. Coś pysznego. Jeśli lubicie kruche ciasta, to na pewno, taka tarta 
Wam posmakuje. Moją tartę piekłam bez obciążania, ponakłuwałam ją tylko widelcem. 
Zawsze tak robię. I jest płaska, nie wyrasta. 
Piekłam w formie 28 cm.


Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
100 g. masła
1 jajko

Krem:
150 g. śmietanki 30%
150 g. serka mascarpone

Dodatkowo:
dowolne owoce

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. 
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ja w folię spożywczą. 


Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce. Po tym czasie, przełożyć ciasto 
na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować. 


Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać bułką tartą. 
Odrywać po kawałku ciasta i wykleić nim formę. Spód i brzegi. 
Tak przygotowane ciasto,ponakłuwać widelcem. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 25-30 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. Dopiero wtedy przygotować krem.


Śmietankę ubić na gęsto, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę zmiksować, 
żeby składniki się połączyły. 


Jeśli lubicie bardziej słodkie, możecie dodać łyżkę cukru pudru.
 
Gotowy krem wyłożyć na przestudzony ciasto.


Na wierzchu poukładać owoce. Schłodzić w lodówce. 







2 komentarze: