sobota, 11 września 2021

Syrop cytrynowo imbirowy.

 



Jesień zbliża się wielkimi krokami. Trzeba zacząć wzmacniać odporność. 
Mam dla Was przepis na pyszny syrop do herbaty. My pijemy go przez cały rok. 
Kiedy zrobiłam go po  raz pierwszy, bardzo nam posmakował. Teraz kiedy się kończy, 
od razu robię następną porcję :) Herbata z tym syropem, dodatkowo dosłodzona 
miodem smakuje rewelacyjnie. Syrop można też rozcieńczyć z wodą. 
Syrop możecie zrobić z miodem, dodając go zamiast cukru. Z tym, że miód 
dodajemy dopiero po ugotowaniu i przestudzeniu. 
Zawsze robiłam syrop w moim Monsieur Cuisine Connect z Lidla. 
Tym razem zrobiłam wszystko w garnku bo przecież nie każdy ma takie urządzenie,
a syrop jest naprawdę godny polecenia. 
Z podanych składników zrobiłam 1,4 l. syropu. Przechowuję go w lodówce. 


Składniki:
300 g. imbiru
5 cytryn (moje ważyły 850 g.)
500 g. cukru
1 litr wody

Wykonanie:
Imbir umyć i osuszyć. Pokroić drobno nożem.


Wrzucić do garnka.  
Cytryny wyszorować. Obrać skórkę obieraczką do warzyw. 
Obieramy cienko, tylko żółtą część.


Następnie z cytryn wycisnąć sok. Miałam 450 ml. soku. 
Skórkę i sok dodać do imbiru. Wsypać cukier i wlać wodę.


Postawić na palnik i gotować na małym gazie 30 minut, od momentu zagotowania. 
Co jakiś czas zamieszać. 


Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić syrop do przestudzenia. 
Przestudzony syrop przelać do wyparzonych butelek. 
Przechowywać w lodówce. 







4 komentarze: