piątek, 3 lipca 2020

Chleb pszenny ze słonecznikiem.





Dawno nie było, nowego przepisu na chleb. Oto jest :) Nic specjalnego, 
zwykły chleb pszenny z dodatkiem słonecznika, ale swojski. Jaki by nie był, 
zrobiony samodzielnie bardzo cieszy. Dla mnie to już normalne, że jemy 
tylko swojski chleb. Mąż się śmieje, że jak u kogoś je chleb ze sklepu, 
to dla niego atrakcja :) W domu tego nie ma :)
Jeszcze Wam podpowiem, że możecie dodać do tego chleba, 2 łyżki oleju.
Ja czasem dodaję, a czasem nie. Tym razem nie dodałam, dlatego w przepisie
tez nie napisałam. 

Składniki:
320 g. wody
20 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g. mąki pszennej (miałam typ 650)
1 łyżeczka soli
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
5 łyżek słonecznika

Wykonanie:
Wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, sól, siemię i słonecznik. 


Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. 


Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej 
bułką tartą.Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. 
Lekko docisnąć słonecznik.

 
Ponownie zostawić na 20 minut, żeby chlebek podrósł do brzegów foremki. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 1 godzinę. 
Przed włączeniem piekarnika, na jego dnie ustawiłam blaszkę i wlałam szklankę wody. 
Zanim włożyłam chleb, spryskałam jeszcze piekarnik wodą.

Upieczony chleb, wyciągnąć z blaszki, od razu po wyjęciu z piekarnika.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, a Twój chlebek wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, musi być pyszny. Uwielbiam pieczywo z ziarnami, też często robię ze słonecznikiem, ale lubię też z sezamem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywo najlepsze, bardzo lubię chlebek ze słonecznikiem i bułki.

    OdpowiedzUsuń