środa, 4 grudnia 2019

Piernik z masą marcepanową i powidłami.





Święta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik.
Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania.
Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą marcepanową.
Masę robiłam po raz pierwszy, więc nie będę się za wiele wymądrzać na jej temat.
Natomiast jeśli Wy, macie dla mnie jakieś porady i sugestie, to piszcie w komentarzach.
Chętnie poczytam i wypróbuję :)

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Masą marcepanowa:
200 g. zmielonych migdałów
200 g. cukru pudru
35 g. wody
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego (jeśli aromat to 1/2 łyżeczki)

Dodatkowo:
powidła śliwkowe (miałam swojskie, 2 małe słoiczki po koncentracie pomidorowym)

Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
1,5 łyżki oleju

Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać.


Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko.
Zmiksować do połączenia składników.


Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut.
Zostawić do wystudzenia.


Przygotować masę marcepanową.
Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder, dodać wodę i ekstrakt migdałowy.


Wyrabiać mikserem z hakami, jak zacznie się kleić, zagnieść rękoma.
Uformować kulę.


Następnie rozwałkować na prostokąt, wielkości ciasta.


Wystudzone ciasto, przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część ciasta, posmarować powidłami.


Na powidła wyłożyć masę marcepanową.
Ja podzieliłam masę na trzy części i nakładałam w częściach,
bo nie udało mi się przełożyć w całości.
Robiłam pierwszy raz i nie mam jeszcze doświadczenia :)


Na masę marcepanową wyłożyć powidła śliwkowe.


Przykryć drugą częścią ciasta.
Wierzch ciasta obciążyć i zostawić tak na około 4 godziny.


Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić
w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.


Gotową polewę wylać na ciasto.










9 komentarzy:

  1. To na pewno musi być pyszne, aż zrobiłem się głodny...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wielka porcja! Wygląda przepysznie ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda rewelacyjnie zresztą jak wszystkie twoje ciasta ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Dziękuję ślicznie Aguś :)

      Usuń
  4. Na jaki rozmiar blaszki ?

    OdpowiedzUsuń