wtorek, 29 października 2019

Domowe hamburgery.






Nie ma to, jak swojskie hamburgery. Moje nie są w całości swojskie,
ponieważ bułki są kupne.
Według mnie, najważniejsze jest mięso, a to przygotowałam sama.
Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :)
W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu.
Kupne mielone,to już nie to samo.
Muszę jeszcze pokombinować z bułkami. Jak będę miała już sprawdzony,
dobry przepis, to na pewno Was poinformuję :)
Podaję składniki na 4 hamburgery

Składniki:
750 g. wołowiny (miałam polędwicę)
sól, pieprz
olej do smażenia
4 bułki do hamburgerów
4 plasterki sera żółtego
pomidor
ogórek kiszony
kilka liści sałaty
czerwona cebula
keczup
majonez

Dodatkowo:
4 duże wykałaczki (niekoniecznie)

Wykonanie:
Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią.
Uformować 4 kotlety wielkości bułki.


 Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 4-5 minut z każdej strony.


Po przełożeniu mięsa na drugą stronę, położyć na nim plaster sera,
żeby się lekko stopił.

Bułki przeciąć na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i podpiec około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.

Spód bułki posmarować majonezem, ułożyć sałatę, pomidor, cebulę i ogórka.


Na to ułożyć usmażone mięso z serem. Następnie, znów ułożyć pomidora,
cebulę i ogórka. Wierzch bułki, posmarować od spodu keczupem i przyłożyć
na warzywa. Docisnąć i wbić dużą wykałaczkę.















3 komentarze: