sobota, 2 grudnia 2017

Sernik.




Zbliżają się święta. Bardzo lubię ten czas i  świąteczne przygotowania.
Buraki się kiszą, jeszcze kilka dni i zakwas będzie gotowy.
Jak zleje do ładnej buteleczki to wrzucę przepis. Do świąt  jeszcze spokojnie
zdążycie zakisić. A tym czasem, może przyda Wam się przepis na sernik.
Wypróbujcie, może zagości w święta na Waszym stole.


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1 żółtko

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier i margarynę. Wysiekać.
Zrobić kopczyk, wbić do dołka jajko i żółtko. Zagnieść.
Gotowe ciasto owinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.

Składniki na masę serową:
1 kg sera ( użyłam ser w wiaderku President)
7 jajek
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Masło roztopić w rondelku. Żółtka ubić z cukrem, dodać ser. Zmiksować.
Następnie wsypać budyń i wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie
wymieszać łyżką.

Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, odrywać po kawałku i wykleić blaszkę.
Na ciasto wylać masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50-60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia.

Wystudzony sernik polać polewą.

Składniki na polewę:
50 g. masła lub margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i mieszać do uzyskania jednolitej
konsystencji.







2 komentarze: