czwartek, 19 lipca 2018

Domowy serek topiony.





Czasami robię taki domowy serek. Przeważnie doprawiony tylko solą i pieprzem.
Można go zrobić z różnymi dodatkami. Ze szczypiorkiem, czosnkiem, papryką, ziołami.
Jak kto lubi. My jednak najbardziej lubimy taki tradycyjny, bez dodatków.
Serek robi się bardzo prosto i szybko, a wiemy co jemy.
Uważajcie żeby nie wsypać za dużo sody, szczypta na prawdę wystarczy.
Ja kiedyś wsypałam za dużo bo wydawało mi się, że serek będzie lepszy.
Niestety, smak sody był wyczuwalny i serek był do niczego.

Składniki:
250 g. twarogu
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka masła
1 żółtko
sól, pieprz

Wykonanie:
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i  dodać sodę.
Odstawić na 1-2 godziny.


W rondelku roztopić masło, dodać twaróg. Cały czas mieszać aż ser się rozpuści
i nie będzie grudek. Doprawić solą i pieprzem.


Kiedy ser będzie gładki, bez grudek, zdjąć z palnika i dodać żółtko. Mieszać aż składniki
się połączą. Postawić na palnik i podgrzewać jeszcze minutkę, cały czas mieszając.


Gotowy serek przełożyć do pojemniczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz