Kotleciki zrobione z ciasta na kluski śląskie. Zrobiłam do tego sos na zimno
z majonezu, jogurtu i śmietany, ale super pasuje tu sos pieczarkowy.
Kotleciki są pyszne, miękkie i delikatne. Bardzo polecam.
Składniki:
750 g. ziemniaków (waga przed obraniem)
1 jajko
mąka ziemniaczana
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
1 ogórek kiszony (95 g.)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.
Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Przełożyć do miski. Następnie podzielić na 4 części. Wyciągnąć 1/4 ziemniaków
i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, (ja odkładam ziemniaki
w misce na ziemniaki które są obok). Dodać jajko, sól, pieprz i koperek.
Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłonią.
Odrywać po kawałku masy i formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
Majonez, jogurt i śmietanę wymieszać. Dodać drobno pokrojonego ogórka,
czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojony szczypiorek.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Kotlety podałam z sosem.