Papryka faszerowana......mogę jeść, jeść i jeść :) Bardzo lubię.
Teraz jest dobry czas żeby ją zrobić. Lubicie? Papryka przygotowana w ten sposób
jest bardzo syta. Świetnie sprawdzi się na obiad. Można też zrobić w większej ilości
na rodzinne przyjęcie. Wtedy lepiej wybrać mniejsze papryki.
Ja użyłam papryki czerwonej, ale można zrobić inne kolory.
Kolorowa będzie wyglądała efektowniej.
Moją paprykę podałam z sosem pomidorowym, bo tak lubimy, ale spokojnie
można ją jeść samodzielnie. Czasami do farszu dodaję też kukurydzę.
Składniki:
4 duże papryki czerwone
1 kulka sera mozzarella
Farsz:
400 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
1 woreczek ryżu (100 g.)
1 duży pomidor malinowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
na czubku łyżeczki pieprzu
na czubku łyżeczki papryki ostrej
trochę oleju do smażenia
Wykonanie:
Papryki umyć. Odciąć górną część. Usunąć ze środka gniazda nasienne.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Kiedy cebulka się zarumieni, dodać drobno pokrojony czosnek.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię
z cebulą i czosnkiem.
Podsmażyć 5 minut, następnie dodać mięso i przyprawy. Smażyć na niewielkim gazie
15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
Kiedy mięso będzie gotowe, dodać ryż i wymieszać. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić.
Przygotowane wcześniej papryki napełnić farszem.
Przykryć odciętymi kawałkami i włożyć je do naczynia żaroodpornego.
Do naczynia po ułożeniu papryki, wlać 1/2 szklanki wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 45 minut.
Po tym czasie pokroić w kosteczkę ser mozzarella. Z papryki ściągnąć górna część
i na wierzchu ułożyć ser.
Zapiekać jeszcze 5-7 minut, żeby ser się roztopił.
Ja też bardzo lubię, ale moje duże papryki jeszcze nie dojrzały, więc trzeba czekać. Na razie faszeruję cukinie :-)
OdpowiedzUsuńCukinię też bardzo lubię 😋 Super, że masz swoje papryki. U mnie nie rosły. Dwa lata mąż sądził i w końcu zrezygnował.
UsuńWg mnie za dużo sera, lekkie fajne danie utopione w tłuszczu
OdpowiedzUsuńSer można pominąć, jeśli ktoś nie lubi :)
Usuń