Strony

środa, 22 września 2021

Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

 



Zapraszam na bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłkami. 
Takie domowe drożdżówki to coś pysznego. Mięciutkie i delikatne. 
W środku nadzienie jabłkowe z miodem i cynamonem. Oprócz wspaniałego smaku 
jest jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni  podczas pieczenia......
Takie bułeczki świetnie się sprawdzą dla dzieci do szkoły. Szczerze polecam. 


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka (150 g)
25 g. drożdży świeżych
3 łyżki cukru
350 g. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Nadzienie:
600 g. jabłek
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
na czubku łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody

Kruszonka:
25 g. masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 żółtko do posmarowania bułek

Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 


Wrzucić do garnka i dodać miód. Podgrzewać na małym gazie, początkowo 
cały czas mieszając, aż puszczą sok, żeby się nie przypaliły. 


Dodać sok z cytryny i gotować, aż sok odparuje. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. 
Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia. 


Teraz można przygotować ciasto.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko.


Wyrobić gładkie ciasto. 
Wierzch posypać mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić 
do wyrośnięcia na około godzinę. 


Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części. 


Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić. 
Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę. 


Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. 

W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę. 
Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż zrobią się grudki. 

Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz