Strony

piątek, 4 sierpnia 2023

Ciasto budyniowe z borówkami.

 


Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem. 
Idealne do popołudniowej kawy, lub herbaty. 
Przygotujecie je prosto i szybko z podstawowych składników. 


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 budynie śmietankowe, lub waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. borówek + 1 łyżeczka mąki 

Dodatkowo:
kilka borówek na wierzch
cukier puder do posypania ciasta 

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
Następnie stopniowo dolewać olej, cały czas miksując na niższych obrotach. 
Masa cały czas powinna być puszysta. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku. 
Przesiać do ubitych jajek z olejem. 


Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. 

Do umytych i osuszonych borówek wsypać łyżeczkę mąki i delikatnie wymieszać. 
Tak przygotowane borówki przełożyć do miski z ciastem. 


Ponownie delikatnie wymieszać łyżką. 

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Na wierzchu ciasta ułożyć dodatkowo kilka borówek. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę.


 Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.





Przepis w Waszym wykonaniu.





2 komentarze: