Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosie
smakują obłędnie. Bardzo lubimy, dlatego robię dość często z różnymi dodatkami.
Tym razem z suszonymi pomidorami. Dodałam też papryczki pepperoni.
Sprawdźcie przepis.
Składniki:
400 g. polędwiczki z indyka
1 cebula
70 g. suszonych pomidorów z zalewy
2 marynowane papryczki pepperoni
1 szklanka śmietanki 30 %
1/2 szklanki wody
1/2 łyżki masła
Marynata:
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
pieprz ziołowy (na czubku łyżeczki)
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Polędwiczkę pokroić w grubsze paski.
Przygotować marynatę.
W naczyniu wymieszać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i olej.
Kawałki polędwiczki obtoczyć dokładnie w marynacie i wstawić do lodówki,
na 30-40 minut.
Cebulkę pokroić w kostkę, pomidory i pepperoni na mniejsze kawałki.
Polędwiczki podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni z obu stron, na średnim gazie.
Następnie przełożyć je do innego naczynia.
Na tej samej patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę.
Podsmażyć minutkę często mieszając. Następnie dodać pomidorki i pepperoni.
Smażyć kolejna minutę.
Wlać śmietanę i wodę, kiedy się zagotuje dodać wcześniej podsmażone polędwiczki.
Przykryć i dusić 15 minut.
Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Mój sos był idealny więc nie przyprawiałam.
Na pewno jest to pyszne, ale u nas nawet nie widziałam polędwiczek z indyka. One sa pewnie bardzo mięciutkie...
OdpowiedzUsuńMarzyniu, w Lidlu można dostać. Są delikatne i miękkie.
Usuń