Zupa z fasolki szparagowej, to jedna z moich ulubionych zup.
Najlepiej smakuje ze świeżej fasolki. Czyli właśnie teraz, latem.
Zupę zrobiłam na wywarze drobiowym i zaciągnęłam śmietaną z odrobiną mąki.
Mąkę można pominąć. Wystarczy zabielić zupę samą śmietaną.
Składniki:
2 litry wody
1 ćwiartka z kurczaka
3 liście laurowe
5-7 kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziarenek pieprzu
1 gałązka lubczyku
1 duża marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
mały kawałek pora
450 g. fasolki szparagowej
450 g. ziemniaków (4-5 średnich sztuk)
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki (niekoniecznie)
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać wodą. Dodać liście laurowe ziele angielskie, lubczyk i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu z lekko
uchyloną pokrywką, około godzinę.
W międzyczasie ściągnąć szumowiny i dodać pełną łyżeczkę soli.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Por umyć i pokroić w półplasterki.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Z gotującego się wywaru wyłowić mięso i resztę składników.
Można przecedzić przez sitko.
Do czystego wywaru dodać utarte warzywa, por i fasolkę.
Gotować 5-10 minut i dodać ziemniaki. Gotować jeszcze 15 minut
do miękkości warzyw.
Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do zupy.
Można to zrobić przez sitko, wtedy mamy pewność, że nie będzie grudek.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Super zupka, u mnie na blogu podobna, ale dodałam jeszcze kalafiora :-) Zapraszam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupki :)
Usuń