Strony

czwartek, 7 lipca 2022

Tarta rustykalna z czereśniami.

 


Tarta rustykalna to pyszne ciasto które przygotujecie bardzo szybko. Zawsze kiedy 
macie ochotę na coś słodkiego. Wczoraj właśnie naszła mnie taka ochota. 
Zagniotłam ciasto wyłożyłam owoce, upiekłam i mogłam się zajadać pysznym ciachem. 
Żeby zrobić taką tartę nie potrzebujecie nawet formy do tarty. 
Wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi. 
Teraz jest dobry czas na pieczenie takich ciast, bo mamy pod dostatkiem 
świeżych owoców. 
Moja tarta po zagięciu rogów ma średnicę 23 cm.


Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania 
3 łyżki cukru pudru
100 g. masła
1 jajko

Nadzienie:
250 g. wypestkowanych czereśni
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego

Dodatkowo:
1 łyżeczka kaszy manny 
cukier puder do posypania tarty 

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. 
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą.
Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce. 


Wypestkowane czereśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną, 
cukier puder i ekstrakt migdałowy. Wszystko razem wymieszać. 

Schłodzone ciasto przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na kształt koła, 
podsypując mąką (wałkujemy na papierze ponieważ będzie nam łatwiej 
przenieść tartę na blaszkę).


Rozwałkowane ciasto posypać kaszą manną, wyłożyć czereśnie, tak żeby brzegi 
na kilka centymetrów pozostały wolne. 


Następnie zagiąć brzegi ciasta do środka. Ciasto może pękać, ale to nie szkodzi. 
Moje też pękało, a po upieczeniu wygląda całkiem fajnie. 
Tarta rustykalna nie jest idealna :)


Tartę razem z papierem przełożyć na blaszkę. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 35-40 minut. 


Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem. 









Przepis w Waszym wykonaniu 




3 komentarze:

  1. No to ja żyjąc na wsi powinnam taką rustykalną upiec :-) Tym bardziej, że wygląda baaardzo stylowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda fajnie, ale smakuje jeszcze fajniej:) Zrób koniecznie:)

      Usuń