W sezonie truskawkowym, nie może u mnie zabraknąć drożdżówek z truskawkami.
Chyba nawet nie muszę ich za bardzo reklamować. Pyszne ciasto drożdżowe, truskawki
i cukier puder. Coś wspaniałego.....
Zawsze robiłam z kruszonką, albo lukrem tym razem wersja uproszczona :)
Wypatrzyłam drożdżówki z pudrem na Instagramie i tak mi się spodobały, że moje
bułeczki też posypałam pudrem.
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka (150 g)
25 g. drożdży świeżych
3 łyżki cukru
350 g. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
50 g. masła
1 jajko
Truskawki:
200 g. truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 żółtko+ łyżka mleka
Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mleko wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.
Następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać przestudzone masło.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę.
Uformować wałek i podzielić na 9 równych części.
Z każdej części zrobić kulkę. Następnie nakryć je ściereczką i zostawić na 10 minut.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, jeśli są większe
to na ósemki. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
Kulki ciasta spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
W każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki.
Ciasto pod szklanką powinno być cienkie.
W powstałe dołki włożyć po łyżce truskawek.
Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować brzegi bułek.
Bułeczki zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20-25 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Co by tam nie było na wierzchu - smakuje przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTo jest ciasto na bułeczki z każdym sezonowym owocem
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuń