Strony

wtorek, 14 czerwca 2022

Botwinka.

 


Pyszna wiosenna zupa z młodych buraczków. Można ją ugotować z ziemniakami 
w środku, lub podać ziemniaki osobno okraszone cebulką. Tak robi moja babcia. 
Ja wolę z ziemniakami w zupie. Koniecznie musi być z koperkiem. 
Do botwinki dodaje też buraka, dla lepszego koloru. 



Składniki:
1,5 l. bulionu
1 duży pęczek botwinki z buraczkami 
1/2 buraka
1 marchewka z bulionu
1/2 pietruszki z bulionu
mały kawałek selera z bulionu
4-5 średnich ziemniaków
sól, pieprz
3 łyżki soku z cytryny 
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki (niekoniecznie)
1/4 łyżeczki cukru
2-3 łyżki posiekanego koperku 

Na bulion:
1 ćwiartka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 gałązka lubczyku 
1 pełna łyżeczka soli
kilka ziarenek pieprzu
1,5 l. wody

Wykonanie:
Przygotować wywar.
Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki, 
pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora. 
Wlać 1,5 litra wody, może być trochę więcej. 
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wsypać pełną łyżeczkę soli 
i kilka ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować. 
Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę. 
Ugotowany bulion przecedzić. 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. 
Botwinkę z buraczkami umyć. 
Buraczki pokroić w plasterki, jeśli są większe to w półplasterki.
Liście i łodygi pokroić na mniejsze kawałki, 1 cm. 
Marchewkę pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Buraka obrać, umyć i również zetrzeć na tarce. 

Bulion zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki. 
Gotować 10-15 minut następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler. 
Gotować około 5 minut, dodać pokrojoną botwinkę i utartego buraka. 


Gotować kolejne 10 minut i dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. 
Śmietankę połączyć z mąką, wymieszać żeby nie było grudek i wlać do zupy. 
Można to zrobić przez sitko, wtedy macie pewność, że grudek nie będzie. 
Na koniec dodać cukier i posiekany koperek.


Mąkę można pominąć. Wystarczy dodać samą śmietankę. Ja dodaję mąkę, 
ponieważ wydaje mi się, że zupa jest wtedy bardziej treściwa i kremowa, 
ale to już kwestia gustu. 
 
Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo.





2 komentarze:

  1. Tak robiła moja Mama :-) babcia gotowała botwinkę po prostu na wodzie. I też była pyszna! Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń