Strony

sobota, 7 maja 2022

Zakręcone drożdżówki z budyniem.

 


Dziś mam dla Was drożdżówki z budyniem. Zrobiłam je na życzenie 
czytelniczki bloga. 
Bułek drożdżowych na blogu jest naprawdę dużo, ale z budyniem 
nie było. No to już są :) 
Przy okazji chciałam Wam bardzo podziękować, że do mnie piszecie. 
Każda wiadomość bardzo mnie cieszy. 
Wracając do drożdżówek, to oczywiście są pyszne. W środku budyń i dodatkowo 
dodałam borówki. Możecie je oczywiście zamienić na inne owoce, lub całkowicie 
z nich zrezygnować. Bułeczki z samym budyniem też będą pyszne. 
Z podanych składników zrobiłam 18 bułeczek.


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
25 g. drożdży
350 g. mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko (białko zostawiamy)
50 g. masła 

Budyń:
1 budyń waniliowy 
350 ml. mleka
1,5 łyżki cukru

Kruszonka:
25 g. masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
białko+ łyżka mleka 
100 g. borówek

Wykonanie:
Na początek przygotować budyń. 
250 ml. mleka wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzać. 
100 ml. mleka wlać do szklanki dodać do niego proszek budyniowy. 
Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mleko zacznie się gotować 
dodać do niego mieszankę ze szklanki i mieszać do zgęstnienia. 
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać. 
Odstawić na 10 minut. 
Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę. 
W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami 
zagnieść kruszonkę. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Rozwałkować na prostokąt. 


Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne. 
Na budyń posypać borówki.  


Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry. 


Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem. 
Następnie posypać kruszonką. 


Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut, 
do zarumienienia. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz