Smaczna sałatka z dodatkiem śledzi. Sprawdzi się na co dzień, ale również na święta,
czy imprezę. Myślę, że wielbicielom śledzi posmakuje. Wystarczy kilka podstawowych
składników i możemy cieszyć się pyszną sałatką.
Zbliżają się święta, być może zagości ona na Waszym świątecznym stole.
Warto zrobić już teraz i sprawdzić ten smak.
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki:
5 jajek
4 filety śledziowe a'la matjas
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
2 ogórki konserwowe
1 pełna łyżka majonezu
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz
sól, jeśli trzeba
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Pół na pół.
Miałam śledzie w oleju więc moczyłam tylko 1,5 godziny.
Jeśli śledzie są bardzo słone, to trzeba je moczyć kilka godzin.
Dobrze jest wymienić wodę przynajmniej dwa razy.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Śledzie, ogórka,
cebulę również pokroić w kostkę.
Wszystko przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, majonez i śmietanę.
Przyprawić pieprzem.
Wymieszać. Jeśli trzeba to posolić. To zależy od śledzi.
Najlepiej sprawdzić i przyprawić według swojego gustu.
Gotową sałatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, żeby składniki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz