Z poprzedniego wpisu wiecie już, jak zrobić bułki. Teraz tylko kotlety, trochę warzyw
i domowe burgery gotowe. Żebyście nie musieli zaglądać do poprzedniego wpisu,
to podam od razu przepis na bułki. Wszystko będzie w jednym miejscu.
Zachęcam do zrobienia takich burgerów. Niekoniecznie drobiowych,
ale chodzi o to, żeby były swojskie. Przygotujecie je tak, jak lubicie,
a przede wszystkim wiecie co jecie. To co robicie?
Składniki:
Bułki:
180 g. ciepłego mleka
100 g. ciepłej wody
50 g. masła
20 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
550 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
sezam do posypania
Mięso:
650 g. piersi kurczaka
sól, pieprz
Dodatki:
sałata
pomidor
cebula czerwona
ogórek kiszony
keczup
majonez
Dodatkowo:
trochę oleju do smażenia mięsa
Wykonanie:
Najpierw robimy bułki.
Mleko z wodą podgrzać, dodać masło. Wymieszać żeby masło się rozpuściło.
Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.
Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. Z każdej części
uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem.
Zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.
Piersi zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wyrobić ręką.
Uformować płaskie kotlety, mocząc ręce w wodzie. U mnie wyszło 5 kotletów.
Na patelni grillowej rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć kotlety po kilka minut
z każdej strony.
Bułki przekroić na pół. Jedną część posmarować keczupem, a drugą majonezem.
Następnie na jednej połowie ułożyć sałatę, mięso i resztę warzyw.
Przykryć drugą połową bułki. Następnie od góry przebić patyczkiem do szaszłyków.