Strony

poniedziałek, 6 lipca 2020

Babeczki twarogowe z gruszką.





Zapraszam na babeczki. Tym razem twarogowe z gruszką, polane czekoladą 
i posypane orzeszkami. Pomysł podsunął mi Cookpad i wyzwanie 3 składniki :) 
Kiedy zobaczyłam składniki na ten tydzień, od razu do głowy przyszły mi babeczki. 
Można tu sporo pokombinować z dodatkami. Wyszło smacznie.
Babeczki są miękkie, nawet na drugi dzień. Jeśli chcecie spróbować, 
to zapraszam po przepis :) 
Z podanych składników, wyszło mi 16 babeczek.

Składniki:
250 g. twarogu
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 gruszka

Dodatkowo:
1/2 tabliczki czekolady deserowej
2-3 łyżki mleka
garść orzechów ziemnych


Wykonanie:
Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę.


Twaróg zblendować. Dodać cukier i jajka. 
Zmiksować. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. 
Ponownie zmiksować do połączenia składników. 


Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. 


Na wierzchu każdej babeczki ułożyć kilka kawałków gruszki. Lekko docisnąć. 


Nie dawajcie za dużo gruszki, 4-5 małych kosteczek wystarczy. 
Gotowe babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut. 
Do suchego patyczka.


Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając mleko. 


Orzechy posiekać nożem, lub rozbić tłuczkiem przez ściereczkę.


Wystudzone babeczki udekorować polewą czekoladową i posypać 
rozdrobnionymi orzeszkami.





2 komentarze: