Ostatnio miałam ochotę na zwykły biszkopt z galaretką. Nie było rady,
musiałam zrobić :) Żeby trochę urozmaicić, do biszkoptu zamiast mąki ziemniaczanej,
dodałam budyń waniliowy. Okazało się, że wyszło pysznie.
musiałam zrobić :) Żeby trochę urozmaicić, do biszkoptu zamiast mąki ziemniaczanej,
dodałam budyń waniliowy. Okazało się, że wyszło pysznie.
Będę robić częściej. Już się cieszę, na myśli o świeżych truskawkach.
Sezon tuż, tuż.
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
3/4: szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 budyń waniliowy z cukrem (60 g.)
Dodatkowo:
2 galaretki
dowolne owoce
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli wsypywać cukier.
Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i budyń. Wymieszać delikatnie łyżką.
Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i budyń. Wymieszać delikatnie łyżką.
Tak przygotowane ciasto, wyłożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia,
lub wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
lub wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 25 minut.
Upieczony biszkopt zostawić do wystudzeni
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zostawić aż zacznie tężeć.
Wystudzony biszkopt, przewrócić spodem do góry. Nie jest to konieczne,
ale wtedy mamy u góry równą powierzchnię.
ale wtedy mamy u góry równą powierzchnię.
Na biszkopcie ułożyć owoce.
Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz