Strony

piątek, 31 stycznia 2020

Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą.





Wczoraj, był dzień rogalika. Nie sposób, było nie zrobić.
Włączam telewizor.... rogaliki, wchodzę na FB.... rogaliki :)
I co....? Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne.
Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam
i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :)
W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7g.)
200 g. masła, lub margaryny
1 jajko ( żółtko i białko osobno)
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:
3 łyżki cukru pudru, do białka
1,5 tabliczki czekolady (u mnie mleczna i biała)

Wykonanie:
Masło, cukier puder i żółtko, włożyć do miski.


Utrzeć mikserem. (Białko wbić do miseczki, będzie do smarowania rogali)
Następnie wsypać mąkę, drożdże i wlać mleko.


Wyrobić mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę,
podsypaną mąką. Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto,
podzielić na trzy części.
Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką.


Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8,
wtedy rogaliki będą większe.
Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady.


Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.


Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać.


Posmarować rogaliki. Dzięki temu, nie trzeba już robić lukru, ani posypywać,
cukrem pudrem, po upieczeniu.


Rogaliki, piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 25 minut.





3 komentarze: