Strony

wtorek, 4 lutego 2020

Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym.






Dziś znowu coś na słodko, ale przy takiej pogodzie, to nawet wskazane :)
Szaro, buro i pada deszcz. W takie dni kawałek ciasta, na pewno poprawi nam
samopoczucie, a przede wszystkim, podniesie poziomu cukru i doda trochę energii,
chociaż na chwilę :)  No dobra, dość narzekania na pogodę, nie długo przyjdzie wiosna
i będzie pięknie. Teraz, coś o roladzie. Rolada jest biszkoptowa, przełożona prostym
kremem, zrobionym ze śmietanki i dżemu. Ja zrobiłam z dżemem porzeczkowym,
ale może być o innym smaku. Mój syn, najbardziej lubi z truskawkowym. 
Za każdym razem, możecie mieć inny smak. W zależności, jakiego dżemu użyjecie.
Tym kremem, przekładam również torty.

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
250 ml. śmietanki 30 %
3 łyżki dżemu porzeczkowego (miałam swojski)

Dodatkowo:
cukier puder

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka.
Jeszcze chwilę miksować. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać łyżką, do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem
do pieczenia. Papier delikatnie posmarowałam masłem.


Piec w temperaturze 175 stopni, około 15 minut.
Upieczony biszkopt, przełożyć papierem do góry,  na ściereczkę
posypaną cukrem pudrem.


Delikatnie ściągnąć papier.
Następnie zwinąć w roladę, razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.


Śmietanę ubić. Kiedy będzie gotowa, dodać dżem.


Zmiksować do połączenia składników.


Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować kremem, zostawiając wolne brzegi.


Ponownie zwinąć w roladę.
Przekroić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć
do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. Ależ narobiłaś mi ochotę na taką roladę. Musiałam zrobić :) tylko krem bez dżemiku, ale wyszła smaczna. Dziękuję za fajny i prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń