Strony

wtorek, 4 czerwca 2019

Sernik z kaszą manną na biszkopcie.





Już od dawna, nosiłam się z zamiarem, zrobienia sernika na biszkopcie. Bałam się,
bo myślałam, że biszkopt jest za delikatny, że będzie przypalany, zanim sernik
się upiecze. Okazało się, że moje obawy, były nie potrzebne. Sernik jest przepyszny.
Biszkopt mięciutki i wilgotny. Będę robić częściej, bo jest szybszy i wygodniejszy
w wykonaniu, niż na cieście kruchym, a smakuje rewelacyjnie.
Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się sami.

Składniki
Biszkopt::
2 jajka (jeśli małe to 3)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( miałam w wiaderku)
6 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 pełne łyżki kaszy manny
1 kostka masła (200 g.)

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek
do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut.


Upieczony biszkopt, zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotować
masę serową. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać, stopniowo żółtka.
Cały czas ucierać. Wsypać budyń i kaszę manną, a następnie porcjami dodawać
ser, cały czas miksując. Kiedy masa będzie jednolita, dodać ubitą pianę z białek.
Wymieszać łyżką. Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt.


Piec w temperaturze 160 stopni, około godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik
i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić
sernik, jeszcze na godzinę lub dwie.
Kiedy piekę sernik wieczorem, to zostawiam go w piekarniku na całą noc,
bez uchylania drzwiczek.








3 komentarze: