i od razu wałkować. Nie trzeba czekać, aż wyrosną i nie trzeba wkładać do lodówki.
Ciasto jest bardzo fajne, elastyczne, dobrze się z nim pracuje.
Nadzienie możecie zrobić, jakie lubicie. Nie musi to być, biała czekolada.
Ja wybrałam białą czekoladę, bo akurat miałam w domu.
Składniki:
250 g. twarogu
1 jajko
1 żółtko (białko odkładamy, do osobnej miseczki)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
150 g. czekolady białej
Do wysmarowania rogalików:
białko
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Twaróg zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Do sera wsypać cukier, cukier waniliowy,
wbić jajko i żółtko, wlać olej.
Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Następnie, wsypać mąkę z solą i proszkiem
do pieczenia. Wyrobić mikserem z hakami. Jak ciasto będzie zwarte, przełożyć
na stolnicę podsypana mąką i jeszcze chwilę zagnieść.
i podzielić na 12 trójkątów. Na każdym trójkącie, u podstawy, ułożyć kostkę czekolady.
Zawinąć rogaliki. Tak samo postępować z każdą częścią ciasta.
Gotowe rogaliki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce, wymieszać białko z cukrem pudrem.
Posmarować rogaliki przygotowanym, słodkim białkiem. Dzięki temu, nie trzeba
ich lukrować po upieczeniu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Rogaliki z twarogiem i białą czekoladą, pycha!
OdpowiedzUsuń