Strony

czwartek, 6 czerwca 2019

Rogaliki twarogowe z białą czekoladą.





Dziś mam dla Was, pyszne i szybkie do zrobienia rogaliki. Wystarczy zagnieść ciasto
i od razu wałkować. Nie trzeba czekać, aż wyrosną i nie trzeba wkładać do lodówki.
Ciasto jest bardzo fajne, elastyczne, dobrze się z nim pracuje.
Nadzienie możecie zrobić, jakie lubicie. Nie musi to być, biała czekolada.
Ja wybrałam białą czekoladę, bo akurat miałam w domu.


Składniki:
250 g. twarogu
1 jajko
1 żółtko (białko odkładamy, do osobnej miseczki)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
150 g. czekolady białej

Do wysmarowania rogalików:
białko
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Twaróg zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Do sera wsypać cukier, cukier waniliowy,
wbić jajko i żółtko, wlać olej.


Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Następnie, wsypać mąkę z solą i proszkiem
do pieczenia. Wyrobić mikserem z hakami. Jak ciasto będzie zwarte, przełożyć
na stolnicę podsypana mąką i jeszcze chwilę zagnieść.


Następnie, podzielić na trzy części. Każdą część ciasta, rozwałkować na kształt koła
i podzielić na 12 trójkątów. Na każdym trójkącie, u podstawy, ułożyć kostkę czekolady.


Zawinąć rogaliki. Tak samo postępować z każdą częścią ciasta.
Gotowe rogaliki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

W miseczce, wymieszać białko z cukrem pudrem.


Posmarować rogaliki przygotowanym, słodkim białkiem. Dzięki temu, nie trzeba
ich lukrować po upieczeniu.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.






Przepis w Waszym wykonaniu.




1 komentarz: