Strony

środa, 5 lipca 2023

Drożdżowe z nutellą i owocami.

 


Drożdżowe z owocami latem, to pozycja obowiązkowa. 
Dla urozmaicenia dodałam trochę nutelli. Spróbujcie bo wyszło pysznie. 


Składniki:
500 g. mąki
50 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
50 g. masła

Kruszonka:
50 g. masła 
4 łyżek mąki
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
2,5 łyżki nutelli
truskawki
borówki 

Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. 

Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i łyżkę cukru. 
Odstawić żeby drożdże zaczęły pracować.

Jajka ubić z cukrem. Można to zrobić mikserem, lub trzepaczką. 

Do miski z drożdżami wsypać mąkę, dodać ubite jajka i wymieszać. 
Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. 
Wyrobić ciasto mikserem z hakami, lub robotem. 

Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną
papierem do pieczenia, lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. 


Nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. 


Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć nutellę.  Nie za dużo. 
Ja zrobiłam łyżką esy floresy. 


Na to wyłożyć pokrojone truskawki i borówki. 
Owoców nie powinno być za dużo, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie. 


Składniki na kruszonkę przełożyć do miski. 
Zagnieść palcami, żeby powstała kruszonka. 
Posypać wierzch ciasta.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 40-45 minut.







 

2 komentarze:

  1. Puszysta i nęcąca... I jeszcze ta nutella... Dla dziadzia i wnuczki znakomite :-)
    Pozdrawiam - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci kochana, że pysznie to wyszło :) Pozdrawiam.

      Usuń