Przyszedł czas na szparagi. Dziś proponuję makaron spaghetti w kremowym sosie
śmietanowym, właśnie ze szparagami z dodatkiem szynki i suszonych pomidorów.
Pyszne połączenie którego musicie spróbować.
Podaję składniki na 3 porcje.
Składniki:
250 g. szparagów zielonych
100 g. szynki konserwowej
40 g. pora (biała cześć)
5 suszonych pomidorów ze słoika
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietanki 30 %
sól, pieprz
200-250 g. makaronu spaghetti
Dodatkowo:
olej do smażenia
utarty ser żółty do posypania na talerzu
Wykonanie:
Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki.
Por pokroić w półplasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać pokrojoną szynkę. Smażyć 2-3 minuty, następnie dodać pokrojone
suszone pomidory.
Smażyć jeszcze chwilę często mieszając.
Dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi bez główek i utarty na tarce czosnek.
Chwilę podsmażyć i wlać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem.
Przykryć i gotować 3-4 minuty. Po tym czasie dodać główki szparagów
i gotować jeszcze około 2 minuty.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Odcedzić i dodać do gorącego sosu.
Wymieszać.
Tak przygotowany makaron wyłożyć na talerze.
Posypać utartym serem żółtym.