Sos pieczarkowy z warzywami świetnie się sprawdzi na bezmięsny obiad.
Można go podać na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakuje z ryżem, lub kaszą.
Polecam, spróbujcie :)
Składniki:
300 g. pieczarek
1 mniejsza marchewka
kawałek pora, jasna część (50 g )
1/2 papryki (miałam żółtą)
2 mniejsze ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu
3/4 szklanki śmietanki 30 %
1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1/2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:
Pieczarki umyć lub obrać. Pokroić w plasterki.
Por pokroić w półplasterki, paprykę pokroić na małe kawałki, marchewkę
zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić por i marchewkę.
Podsmażyć chwilę często mieszając.
Dodać masło kiedy się rozpuści, dodać pieczarki, smażyć kilka minut,
co jakiś czas mieszając.
Kiedy woda odparuje dodać paprykę i czosnek utarty na drobnych oczkach.
Przyprawić solą i pieprzem.
Następnie wlać bulion, śmietankę i sok z cytryny.
Gotować na wolnym ogniu kilka minut.
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu cały czas mieszając.
Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Sos podałam z kaszą.
Oj, chętnie bym go zjadła z ryżem...
OdpowiedzUsuńPycha....
Usuń