Strony

piątek, 21 kwietnia 2023

Sos pieczarkowy z warzywami.

 


Sos pieczarkowy z warzywami świetnie się sprawdzi na bezmięsny obiad. 
Można go podać na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakuje z ryżem, lub kaszą. 
Polecam, spróbujcie :)


Składniki:
300 g. pieczarek
1 mniejsza marchewka
kawałek pora, jasna część (50 g )
1/2 papryki (miałam żółtą)
2 mniejsze ząbki czosnku 
1/2 szklanki bulionu
3/4 szklanki śmietanki 30 %
1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz 
2 łyżki oleju
1/2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soku z cytryny 
1/2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżka zimnej wody 

Wykonanie:
Pieczarki umyć lub obrać. Pokroić w plasterki. 
Por pokroić w półplasterki, paprykę pokroić na małe kawałki, marchewkę 
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić por i marchewkę. 
Podsmażyć chwilę często mieszając.


Dodać masło kiedy się rozpuści, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, 
co jakiś czas mieszając.


Kiedy woda odparuje dodać paprykę i czosnek utarty na drobnych oczkach. 
Przyprawić solą i pieprzem. 


Następnie wlać bulion, śmietankę i sok z cytryny. 


Gotować na wolnym ogniu kilka minut. 
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu cały czas mieszając.  
Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki. 


Sos podałam z kaszą. 








2 komentarze: