Dziś mam dla Was przepis, na proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem budyniu.
Można do niego użyć dowolnych owoców.
Wierzch wystarczy posypać cukrem pudrem, to w najprostszej wersji, ale z polewą
z białej czekolady smakuje obłędnie.
Składniki:
5 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła
Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie borówki)
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30 %
Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą, puszystą masę.
Ubijałam mikserem, 10 minut.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń (proszek).
Wymieszać łyżką. Na koniec stopniowo wlewać roztopione masło i mieszać,
aż wszystko ładnie się połączy. Można delikatnie zmiksować mikserem
na najniższych obrotach, ale tylko chwilę.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłożyć owoce. Dałam zamrożone borówki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa.
Udekorować wystudzone ciasto.
Wygląda pysznie! Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na ciasta. Wypróbuję ten przepis z jagodami.
OdpowiedzUsuńNaprawdę pycha. Polecam :)
UsuńBardzo puszyste! I wiesz, ja też zauważyłam, że czasem biała czekolada dekoruje lepiej, niż ciemna. Więc chociaż to tylko sama słodycz, ale przecież lukier też, więc jak się robi takie "maziajki" to najlepsza biała czekoladka :-D
OdpowiedzUsuń