Coś słodkiego do weekendowej kawki. Podstawowy przepis na babkę z dodatkiem
ekstraktu migdałowego i płatków migdałów. Do tego polewa z białej czekolady
i uprażone płatki migdałowe do dekoracji.
Jeśli lubicie smak migdałowy, to musicie spróbować i sami ocenić.
Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowało.
Składniki:
1 kostka margaryny (250 g.)
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek płatków migdałów
Polewa:
60 g. białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30 %
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałów do dekoracji ciasta
Wykonanie:
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem.
Dodać jajka i ekstrakt migdałowy. Dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę
i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły.
W ostatnim kroku dodać płatki migdałów. I wymieszać wszystko łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
i piec 55-60 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę
i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
Wystudzone ciasto udekorować polewą i prażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz