Strony

wtorek, 19 lipca 2022

Ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem.

 


Niezawodne, szybkie ciasto. Miękkie, wilgotne i bez użycia miksera. 
Robiłam je wiele razy i zawsze wychodzi pyszne. Tym razem zrobiłam z wiśniami 
i wiórkami kokosowymi. Ze względu na wiśnie, dodałam trochę więcej cukru. 
Zawsze dodaje 2/3 szklanki, tym razem cała szklanka.  
Robiłam to ciasto z orzechami, posiekaną czekoladą, z jagodami i nie pamiętam 
z czym jeszcze :) 
Sama wersja  podstawowa, bez dodatków też jest pyszna. 
Bardzo lubię z polewą czekoladową, ale w szybszej wersji 
wystarczy cukier puder. 
Blaszka 32 x 23

Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł, lub gęstego dżemu (miałam swojski wiśniowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki kakao
4 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
150 g. wypestkowanych wiśni 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru 

Polewa:
60 g. śmietanki 30 %
100 g. czekolady mlecznej

Wykonanie:
Wiśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder. 
Wymieszać. 

Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i dżem. 
Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. 
Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i wiórki kokosowe. 


Ponownie wymieszać do połączenia składników. 
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Na wierzch wyłożyć wiśnie. 
Ciasto jest wilgotne, dlatego nie dodałam zbyt dużo wiśni. Ułożyłam je w odstępach. 


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni, piec 40-45 minut. 

Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. 

Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać 
aż powstanie gładka polewa. 








4 komentarze:

  1. Wspaniałe! Wisnie i czekolada to niezawodne połączenie (zresztą czekoladowe ciasto, jak sama piszesz, przyjmie wszystko). I bardzo ładnie, choć prosto jest udekorowane :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię takie ciasta. Nie ma przy nich dużo pracy, można dodać to co mamy w domu i zawsze jest pysznie :)

      Usuń
  2. P.S. ja nie wiem dlaczego, ale zawsze pierwszy komentarz wchodzi mi jako anonimowy... A to jam jest, Marzynia!

    OdpowiedzUsuń