Moja ulubiona baza do babki, plus kilka dodatków. Tym razem czekolada, kakao
i pomarańcza. W efekcie mam pyszną, wilgotną i aromatyczną babkę czekoladową
z pomarańczą. Zrobiłam też polewę czekoladową, żeby dopełnić całości,
ale babkę wystarczy posypać cukrem pudrem i też będzie super.
Składniki:
250 g. masła, lub margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g. czekolady deserowej
1/3 szklanki soku z pomarańczy
otarta skórka z pomarańczy
Polewa:
50 g. czekolady deserowej
50 g. śmietanki 30%
Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić nożem.
Otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać jajka i ucierać jeszcze kilka minut. Następnie wsypać mąkę,
proszek do pieczenia i kakao. Wlać sok z pomarańczy.
Ponownie utrzeć do połączenia składników.
Na koniec dodać otartą skórkę pomarańczową i pokrojoną drobno czekoladę.
Wszystko razem wymieszać.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 70 minut.
Czas pieczenia może się różnić, najlepiej sprawdzić patyczkiem
czy ciasto jest już upieczone.
Wystudzoną babkę udekorować polewą, lub posypać cukrem pudrem.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
do uzyskania gładkiej polewy.
Wierzch posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz