Strony

wtorek, 16 listopada 2021

Biszkopt z kremem czekoladowym.




Delikatny, miękki biszkopt pokryty kremem czekoladowym. Proste w wykonaniu 
ciasto, które zachwyci Waszych gości. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt 
jest naprawdę super. 
Krem czekoladowy najprostszy. Czekolady rozpuszczone w ciepłej śmietance, 
schłodzone i zmiksowane z mascarpone. Prościej chyba być nie może. 
Wierzch udekorowałam okruchami, które zrobiłam ze ściętej góry biszkoptu. 
Nie wiem, czy to można nazwać dekoracją, ale wygląda całkiem fajnie i jest idealnym 
dopełnieniem całości. 


Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Krem czekoladowy:
200 g. śmietanki 30%
100 g. czekolady mlecznej
100 g. czekolady gorzkiej
1 opakowanie serka mascarpone 250 g.

Nasączenia biszkoptu:
1/3 szklanki wody
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
Następnie powoli wsypywać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka. 


Miksować jeszcze chwilę. Na koniec wsypać obie mąki i kakao.  


Zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników, 
lub wymieszać łyżką. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki nasmarować masłem 
i posypać bułką tartą. 
Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25-30 minut. 
Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. 


Krem czekoladowy najlepiej przygotować wcześniej, żeby spokojnie się schłodził. 
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści. 



Kiedy przestygnie wstawić na 5 godzin do lodówki.
Po tym czasie krem czekoladowy przełożyć do miski i dodać serek mascarpone. 


Zmiksować do połączenia składników.

Wierzch biszkoptu ściąć ostrym nożem i pokruszyć. 


Do szklanki wlać wodę i rum. Dodać cukier i wymieszać. 
Nasączyć tym biszkopt od góry. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 
Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać okruszkami z ciasta
i lekko docisnąć. 


Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.






4 komentarze: