Kotlety z mielonego mięsa, ale nie tradycyjne mielone. Nie są tak pulchne.
Co nie znaczy, że nie są smaczne, są i to bardzo. Do tego sos zrobiony na śmietance
z dodatkiem kaparów. Sosu wychodzi dość dużo, więc można zrobić do tego
kluski, kopytka, lub knedliki.
Moje chłopy lubią kapary, dlatego dodaje je do niektórych dań. Wtedy chętniej jedzą.
Jeśli też lubicie kapary spróbujcie koniecznie. Czekam na Wasze opinie.
Składniki:
650 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 czubata łyżeczka majonezu
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
na czubku łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz według uznania
Wywar:
1 litr wody
1 cebula
1 łyżka masła do smażenia cebuli
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki soli
pieprz
Zasmażka:
2 łyżki masła
1 pełna łyżka mąki
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
3/4 szklanki śmietany 30 %
40 g. kaparów z zalewy (waga po odsączeniu)
1 czubata łyżka posiekanego koperku (miałam mrożony)
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę
i podsmażyć. Następnie dodać pokrojony czosnek, smażyć jeszcze chwilkę,
dosłownie minutę, żeby czosnek się nie przypalił Następnie wlać wodę.
Dodać przyprawy i zagotować.
Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu, około 10 minut.
Po tym czasie wyłączyć gaz.
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, majonez i przyprawy.
Wymieszać i wyrobić chwilę dłonią.
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Wyszło mi 7 kotletów.
Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć kotlety po kilka minut
z każdej strony.
Kiedy kotlety się smażą, przecedzić wywar.
Do kotletów wlać śmietankę, po chwili wlać przecedzony wywar.
Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Nie za dużo, ponieważ kapary
też są słone, a dodamy je później.
Kotlety w sosie gotować pod lekko uchyloną pokrywką około 20 minut.
Pi tym czasie wyłączyć gaz. Odlać szklankę sosu.
Na osobnej patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać mąkę i mieszać, żeby mąka
połączyła się z masłem.
Zdjąć z gazu i cały czas mieszając wlewać powoli sos ze szklanki.
Ponownie postawić na gazie i mieszać, aż zgęstnieje.
Kotlety wyjąć z sosu i powoli wlać zawartość drugiej patelni.
Cały czas mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Można to zrobić trzepaczką.
Kotlety ponownie włożyć do sosu i gotować na małym gazie.
Dodać odsączone kapary i koperek. Gotować jeszcze około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz