Strony

sobota, 28 sierpnia 2021

Jabłecznik z pianką.

 
-


Dziś coś, co bardzo lubię. Pyszne ciasto z musem jabłkowym i pianką. 
Mogę jeść, jeść i jeść.... 
Ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Nie trzeba go nawet wałkować, tylko odrywać 
po kawałku i wyklejać blaszkę. Można tu użyć gotowego musu jabłkowego. 
Po upieczeniu ciasto jest bardzo delikatne, trzeba ostrożnie kroić, ale tym samym 
jest tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Sprawdźcie sami. 
Jeśli zdecydujecie się upiec, to przyślijcie fotkę. Będzie mi bardzo miło :)


Ciasto:
200 g. masła
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:
1,5 kg. jabłek
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody.

Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. 
Podlać wodą i dodać cukier. (Ilość cukru, dopasujcie do kwaśności jabłek.)
Gotować na małym gazie, aż jabłka zmiękną i się rozpadną, 
często mieszając. Czas zależy od twardości jabłek. 
Kiedy jabłka będą miękkie i zrobi się mus, dodać sok z cytryny. 
Następnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do jabłek. 
Wymieszać i wyłączyć gaz. 


Kiedy jabłka stygną można zrobić ciasto. 

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. 
Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.  


Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Mniejszą i większą. 
Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki 
żeby się schłodziła.


Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 
Dno i boki wykleić większą częścią ciasta, do 3/4 wysokości. 


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier 
cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gęsta i szklista dodać mąkę ziemniaczaną. 
Zmiksować na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką. 
Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać łyżką.

Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć pianę 
i wyrównać powierzchnię. 



Ciasto które schłodziło się w lodówce skubać i wykładać ma pianę. 
Można też włożyć ciasto do zamrażarki i kiedy stwardnieje zetrzeć na tarce 
o grubych oczkach. 


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik 
i zostawić w nim ciasto do wystudzenia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz