Strony

wtorek, 29 czerwca 2021

Kotleciki drobiowe w sosie śmietanowym.

 


Kotleciki drobiowe z piersi kurczaka, do tego sos zrobiony na śmietanie i mamy 
smaczny i szybki obiad. Przyprawy można dodać według uznania, takie jak lubicie. 
Dodałam do mojego sosu prażoną cebulkę, ale możecie tu dodać cebulkę 
podsmażoną na patelni. 
Kotlety zrobiłam mniejsze niż tradycyjne, żeby było trochę inaczej niż zwykle :) 
Myślę, że dzieci też chętniej zjedzą takie mniejsze kotleciki. 
Z tej porcji składników zrobiłam 12 kotlecików.


Składniki:
500 g. piersi z kurczaka
1 bułką kajzerka + mleko i woda do namoczenia
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
bulka tarta do obtoczenia kotletów

Sos:
1 opakowanie gęstej śmietany 18% (200 g.)
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka cebulki prażonej
2 łyżeczki chrzanu tartego że słoiczka
1/3 łyżeczki soli
na czubku łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:
Piersi zmielić w maszynce do mięsa. 

Kajzerkę namoczyć w wodzie z mlekiem (pół na pół). Kiedy nasiąknie, 
odcisnąć ją i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę 
i resztę przypraw. Wymieszać i wyrabiać  ręką kilka minut. Następnie formować 
nieduże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony żeby się przyrumieniły. 
Smażymy na niewielkim gazie, żeby kotlety nam się nie przypaliły, 



W rondelku, lub innym naczyniu wymieszać śmietanę z wodą, dodać chrzan, 
cebulkę i resztę przypraw. 


Wymieszać i zalać kotlety na patelni. Przykryć i dusić około 5-7 minut. 
W tym czasie trzeba sos zamieszać. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić.


Sos zgęstnieje od śmietany, dlatego nie trzeba go już zagęszczać mąką. 
Jeśli będzie  za gęsty, to można go delikatnie podlać wodą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz