Strony

sobota, 26 czerwca 2021

Bigos z młodej kapusty.




Lubię ten czas kiedy możemy cieszyć się młodymi warzywami. 
Mogłabym je jeść, jeść i jeść.... Nic więcej mi nie trzeba :) 
Dziś proponuję bigos z młodej kapusty. Różni się on od tradycyjnego bigosu, 
ale jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny. Dosłownie rozpływa się w ustach. 
Taki bigos ugotujcie bardzo szybko. Można go podać na obiad, lub kolację. 
Świetnie smakuje że świeżym pieczywem, a jeśli pieczywo jest swojskie to już poezja. 
Upiekłam do bigosu ekspresowe bagietki
Podaję składniki na 4-5 porcji. 


Składniki:
1 główka młodej kapusty (miałam 1,1 kg.)
1 większa marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g. kiełbasy (miałam śląską)
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego ( miałam swojski), lub 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 niepełna szklanka wody 
2 łyżki posiekanego koperku świeżego
masło klarowane, lub olej do smażenia


Wykonanie:
W garnku z grubym dnem roztopić masło klarowne lub rozgrzać olej. 
Wrzucić kiełbasę pokrojoną w kostkę. Smażyć często mieszając, aż kiełbasa 
się przypiecze. Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Dodać do podsmażonej kiełbasy. 



Smażyć jeszcze około 5 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby się nie przypaliło. 
Pod koniec smażenia, dodać drobno pokrojony czosnek. Kiedy wszystko będzie 
już podsmażone, wlać wodę, dodać wcześniej poszatkowaną kapustę i przyprawy. 



Wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut. Co jakiś czas zamieszać. 
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Jeśli nie macie przecieru, 
to może być koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki. 


Bigos wymieszać i dusić jeszcze 10-15 minut. Przed końcem gotowania 
dodać posiekany koperek. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz