Strony

wtorek, 29 czerwca 2021

Kotleciki drobiowe w sosie śmietanowym.

 


Kotleciki drobiowe z piersi kurczaka, do tego sos zrobiony na śmietanie i mamy 
smaczny i szybki obiad. Przyprawy można dodać według uznania, takie jak lubicie. 
Dodałam do mojego sosu prażoną cebulkę, ale możecie tu dodać cebulkę 
podsmażoną na patelni. 
Kotlety zrobiłam mniejsze niż tradycyjne, żeby było trochę inaczej niż zwykle :) 
Myślę, że dzieci też chętniej zjedzą takie mniejsze kotleciki. 
Z tej porcji składników zrobiłam 12 kotlecików.


Składniki:
500 g. piersi z kurczaka
1 bułką kajzerka + mleko i woda do namoczenia
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
bulka tarta do obtoczenia kotletów

Sos:
1 opakowanie gęstej śmietany 18% (200 g.)
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka cebulki prażonej
2 łyżeczki chrzanu tartego że słoiczka
1/3 łyżeczki soli
na czubku łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:
Piersi zmielić w maszynce do mięsa. 

Kajzerkę namoczyć w wodzie z mlekiem (pół na pół). Kiedy nasiąknie, 
odcisnąć ją i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę 
i resztę przypraw. Wymieszać i wyrabiać  ręką kilka minut. Następnie formować 
nieduże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony żeby się przyrumieniły. 
Smażymy na niewielkim gazie, żeby kotlety nam się nie przypaliły, 



W rondelku, lub innym naczyniu wymieszać śmietanę z wodą, dodać chrzan, 
cebulkę i resztę przypraw. 


Wymieszać i zalać kotlety na patelni. Przykryć i dusić około 5-7 minut. 
W tym czasie trzeba sos zamieszać. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić.


Sos zgęstnieje od śmietany, dlatego nie trzeba go już zagęszczać mąką. 
Jeśli będzie  za gęsty, to można go delikatnie podlać wodą. 






sobota, 26 czerwca 2021

Bigos z młodej kapusty.




Lubię ten czas kiedy możemy cieszyć się młodymi warzywami. 
Mogłabym je jeść, jeść i jeść.... Nic więcej mi nie trzeba :) 
Dziś proponuję bigos z młodej kapusty. Różni się on od tradycyjnego bigosu, 
ale jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny. Dosłownie rozpływa się w ustach. 
Taki bigos ugotujcie bardzo szybko. Można go podać na obiad, lub kolację. 
Świetnie smakuje że świeżym pieczywem, a jeśli pieczywo jest swojskie to już poezja. 
Upiekłam do bigosu ekspresowe bagietki
Podaję składniki na 4-5 porcji. 


Składniki:
1 główka młodej kapusty (miałam 1,1 kg.)
1 większa marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g. kiełbasy (miałam śląską)
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego ( miałam swojski), lub 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 niepełna szklanka wody 
2 łyżki posiekanego koperku świeżego
masło klarowane, lub olej do smażenia


Wykonanie:
W garnku z grubym dnem roztopić masło klarowne lub rozgrzać olej. 
Wrzucić kiełbasę pokrojoną w kostkę. Smażyć często mieszając, aż kiełbasa 
się przypiecze. Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Dodać do podsmażonej kiełbasy. 



Smażyć jeszcze około 5 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby się nie przypaliło. 
Pod koniec smażenia, dodać drobno pokrojony czosnek. Kiedy wszystko będzie 
już podsmażone, wlać wodę, dodać wcześniej poszatkowaną kapustę i przyprawy. 



Wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut. Co jakiś czas zamieszać. 
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Jeśli nie macie przecieru, 
to może być koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki. 


Bigos wymieszać i dusić jeszcze 10-15 minut. Przed końcem gotowania 
dodać posiekany koperek. 






czwartek, 24 czerwca 2021

Filet z indyka w sosie z papryką.

 


Co dziś na obiad? Może filet z indyka w sosie z papryką? Szybkie i smaczne danie. 
U nas w domu, często pojawia się mięso drobiowe. Najczęściej kurczak i indyk. 
Indyk to jedno ze zdrowszych mięs, więc warto uwzględnić go w swojej diecie. 
Jest lekkostrawne i polecane przy alergiach. 
Najczęściej robię indyka w sosie, bo takiego lubimy najbardziej. 


Składnik:
5 plastrów fileta z indyka (450g)
1 cebula
1 papryka (u mnie żółta)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
2 szklanki bulionu
mąka do obtoczenia mięsa
2-3 łyżki masła klarownego do smażenia

Do zagęszczenia sosu:
1/2 łyżki mąki
trochę zimnej wody

Wykonanie:
Mięso umyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. 


Cebulę i paprykę pokroić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę. 
Podsmażyć kilka minut, następnie dodać paprykę. Smażyć razem około 5 minut 
co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. 


Mięso obtoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym 
z obu stron, żeby się przyrumieniło. 


Na podsmażone mięso wyłożyć podsmażoną paprykę z cebulą i wlać bulion. 


Jeśli nie macie akurat bulionu, to można zalać mięso wodą. Tylko trzeba wtedy 
więcej przyprawić i dodać liść laurowy, 2 sztuki i 3-4 kulki ziela angielskiego.
 
Mięso dusić pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec gotowania, 
można zagęścić sos. Pół łyżki mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. 
Mieszać przez chwilę, żeby nie było grudek. Następnie wlać do gotującego się sosu 
i dobrze wymieszać. 





wtorek, 22 czerwca 2021

Likier truskawkowy.

 


Pyszny, delikatny likier truskawkowy. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, 
stał się moim ulubionym. Od razu powiem, że nie lubię mocnych alkoholi, a ten likier 
jest naprawdę delikatny. Prawie wcale nie czuć w nim alkoholu. Także jeśli lubicie 
mocniejsze trunki, dodajcie go więcej. Tym razem zrobiłam likier z białym rumem, 
ale wcześniej robiłam z wódką. Był tak samo pyszny. Dlatego spokojnie, 
możecie zamienić rum na wódkę. 


Składniki:
500 g. truskawek
500 ml. wody
100 g. cukru
sok z jednej cytryny ( u mnie było 50 ml.)
200 ml. białego rumu

Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem. Następnie odstawić do przestudzenia. 


Truskawki umyć i usunąć szypułki. Dodać do wystudzonej wody z cukrem. 
Dolać rum i wyciśnięty sok z cytryny. 


Wszystko razem dokładnie zmiksować blenderem. 
Powstały likier przelać przez gęste sitko, a następnie rozlać do wypatrzonych butelek. 



Wstawić do lodówki żeby składniki się przegryzły. 
Likier należy przechowywać w lodówce. U mnie, najdłużej stał 3 tygodnie. 






piątek, 18 czerwca 2021

Lody truskawkowe na patyku.

 


Dla ochłody pyszne lody :) Tylko trzy składniki, a jeśli nie dosładzacie, to nawet dwa. 
Moje lody zrobiłam z truskawek, bo akurat jest sezon, ale można tu użyć 
innych owoców. Jagody, maliny, brzoskwinie...... co lubicie.
Za każdym razem, możecie mieć inne lody. 
Kupiłam ostatnio fajne foremki silikonowe. Są bardzo wygodne.
Dobrze się z nich wyciąga lody. Wcześniej miałam plastikowe i nie byłam 
zadowolona. Trzeba było najpierw wstawić je do gorącej wody, żeby wyjąć lody. 
Jeśli nie macie foremek, a planujecie kupić to polecam silikonowe. 
Takie lody możecie też zrobić w pojemniczkach po jogurcie. 
Z podanych składników zrobiłam 6 lodów. 


Składniki:
300 g. truskawek
125 g. serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru (45 g.)

Wykonanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Większe przekroić. 
Wrzucić do naczynia, lub kielicha blendera. Zblendować. 
Dodać cukier i serek. Ponownie zmiksować, żeby składniki się połączyły. 
Ja zmiksowałam wszystkie składniki razem, ponieważ robiłam to robotem, ale
jeśli macie słabszy blender, to lepiej zrobić to tak, jak opisałam.

Powstałą masę przelać do foremek na lody. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki. 
Moje lody mroziły się całą noc. 





Przepis w Waszym wykonaniu.




środa, 16 czerwca 2021

Ciasto ucierane z truskawkami.




Upiekłam to ciasto na weekend, ale zniknęło już w sobotę. Zwykłe ucierane, 
a takie pyszne. Mięciutkie jak puszek. Zrobiłam z truskawkami, ponieważ trwa sezon 
i trzeba korzystać, ale można tu użyć dowolnych owoców. Powiem więcej, nawet 
bez owoców, to ciasto jest przepyszne. Czasami robię bez niczego, tylko z polewą 
czekoladową, lub cukrem pudrem.  Zawsze smakuje i zawsze się udaje. 
Jest proste w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Spróbujcie koniecznie. 
Możecie masło zamienić na margarynę, ale od razu mówię, że z masłem to ciasto 
smakuje lepiej. Jeśli zdecydujecie się upiec dajcie znać, czy smakowało :) 
Będzie mi bardzo miło, jeśli podeślecie fotki na FB lub e-mail. 


Składniki:
250 g. masła
1 szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
truskawki

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki, większe kroiłam na ćwiartki.


Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą. 
Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać sok z cytryny. 
Ucierać jeszcze chwilę, 
żeby ciasto było gładkie. 
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. 
Wyrównać wierzch i ułożyć truskawki. 



Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec  40-45 minut. Czas pieczenia może się różnić, 
ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. 
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 







Przepis w Waszym wykonaniu.