Ryby powinniśmy jeść, co najmniej dwa razy w tygodniu. Niestety niewielu z nas
się do tego stosuje. Ja też, jem ryby rzadziej. Co nie znaczy, że ich nie lubię.
Lubię i to bardzo. Staram się, żeby chociaż raz w tygodniu na naszym stole była ryba.
Tym razem dorsz atlantycki, smażony.
Składniki:
1 duży filet z dorsza atlantyckiego, bez skóry
sól, pieprz
sok z cytryny
Panierka:
2 łyżki mąki
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Filet umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Miałam duży filet.
Wyszło mi 6 kawałków.
Rybę przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Skropić sokiem z cytryny.
Do miseczki wbić jajka, dodać trochę soli i pieprzu. Roztrzepać widelcem.
Mąkę i bułkę tartą wysypać na talerze.
Kawałki ryby, obtaczać w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz