Strony

niedziela, 18 kwietnia 2021

Bułki drożdżowe na białkach.

 


Zrobiłam eksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam 
je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne, 
postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się. 
Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek. 
Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki. 


Składniki:
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
30 g. drożdży
3 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
2 białka

Masa serowa:
200 g. twarogu
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego, lub śmietankowego
1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułek)

Kruszonka:
25 g. masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić 
na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę i dodać resztę składników. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Następnie posypać wierzch ciasta 
mąką. Miskę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. 


Kiedy ciasto rośnie, można przygotować ser. 

Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki 
i wymieszać, żeby powstała jednolita masa. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Będzie się trochę kleić. 
Z ciasta uformować wałek , a następnie podzielić go, na mniejsze kawałki. 
Ja podzieliłam na 10 części, ale możecie zrobić więcej, bułeczki będą mniejsze. 



Kawałki ciasta uformować w kulki, a następnie spłaszczyć. 
W środku zrobić wgłębienie dnem szklanki. Tak przygotowane bułki, przełożyć 
na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. 
Do wgłębienia każdej bułki, łyżką nałożyć masę serową. 



W międzyczasie można włączyć piekarnik, na 180 stopni. 

Składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozgnieść palcami, żeby powstały grudki.  
Bułki posmarować białkiem, które zostało nam od sera i posypać kruszonką. 
Tak przygotowane bułeczki, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 30 minut. 










2 komentarze:

  1. Bardzo dobre. Choć jak dla mnie mogłyby być słodsze. Szukałam akurat takiego sposobu na użycie białek, żeby dać jutro synowi tę przekąskę do szkoły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały. Ilość cukru zawsze można zwiększyć. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

      Usuń