Strony

sobota, 13 marca 2021

Schab w sosie z piekarnika.

 


Dziś polecam danie, które świetnie się sprawdzi na niedzielny obiad. 
Myślę, że śmiało można je przygotować, także na świąteczny stół. Plastry schabu 
w sosie upieczone w piekarniku. Świetnie pasują do tego kluski śląskie, lub kopytka. 
Schab można oczywiście wymienić na inne mięso. My akurat bardzo lubimy schab, 
ale nie każdy go lubi. Znam osoby, które uważają, że jest za suchy. 
Ale to już kwestia gustu, ilu ludzi tyle smaków :) Ten schabik jest naprawdę pyszny. 
Spróbujcie. 


Składniki:
1 kg. schabu
sól, pieprz, 
papryka słodka i ostra
majeranek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka

Wywar:
750 ml.wody
3 liście laurowe
10 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka lubczyku suszonego
1 kostka mięsna (użyłam Winiary)

Zasmażka:
20 g. masła
1 łyżka mąki

Wykonanie:
Schab umyć i pokroić w plastry. Następnie obsypać przyprawami 
(sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oraz majeranek). Przyprawione plastry 
schabu włożyć do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. 


Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab 
po kilka minut z każdej strony. 


Następnie włożyć go do naczynia żaroodpornego. 


Przygotować wywar. Wodę wlać do rondelka, dodać resztę składników. 
Doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym gazie, kilka minut. 


Cebulę pokroić w pióra, podsmażyć na patelni na której smażyło się mięso. 
Do cebuli dodać pokrojony czosnek i marchewkę pokrojoną w plastry. 


Smażyć kilka minut, następnie wyłożyć na schab i zalać wcześniej przygotowanym 
wywarem, przelanym przez sitko. 



Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
190 stopni . Piec 1 godzinę, następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.


Naczynie można przykryć folią aluminiową, jeśli nie macie do niego pokrywki. 
Ja nie mam :) 

Po wyjęciu z piekarnika plastry schabu wyjąć z naczynia i przełożyć na talerz. 
Powstały sos, przelać do innego naczynia razem z cebulą i marchewką tak żeby 
wygodnie było nam wlewać go na patelnię, do zasmażki. 
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. 
Następnie wyłączyć gaz i powoli wlewać powstały sos, cały czas mieszając. 
Włączyć ponownie gaz i mieszając, podgrzewać sos, aż zacznie gęstnieć. 



Do powstałego sosu włożyć mięso i podgrzać pod przykryciem, żeby całe danie było gorące. 





Przepis w Waszym w waszym wykonaniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz