Strony

niedziela, 14 lutego 2021

Sernik walentynkowy z białą czekoladą i mascarpone.

 


Zapraszam na sernik walentynkowy. 
Właśnie z tej okazji upiekłam go w kształcie serca, z myślą o mojej drugiej połówce :) 
Jesteśmy razem już prawie 22 lata, licząc od ślubu. Ogólnie to będzie już 27 lat.
Także całkiem niezły wynik :) 
Ale wracając do sernika, Proporcje są nieco mniejsze, ponieważ tortownica 
jest mniejsza, 24 cm. w najdłuższym miejscu, 23 cm. w najszerszym. 
Jeśli macie tortownicę okrągłą 25, czy 26 cm. to trzeba zwiększyć ilość składników. 
Sernik upiekłam bez spodu, ale możecie śmiało zrobić cienki spód z ciasta kruchego, 
biszkoptowego, albo z herbatników. 
Korzystając z okazji, chciałbym Wam życzyć dużo miłości, abyście Walentynki 
obchodzili codziennie, a nie tylko raz w roku. Kochajcie się i bądźcie szczęśliwi :)


Składniki:
500 g. twarogu 
1 opakowanie serka mascarpone (250 g.)
5 jajek
1/2 sztuki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g. białej czekolady
50 g. masła

Polewa z ciemnej czekolady:
25 g. czekolady mlecznej
25 g. czekolady gorzkiej
40 ml. śmietanki 30 %

Polewa z białej czekolady:
50 g białej czekolady
30 ml. śmietanki 30 %

Dodatkowo:
czekoladowe serduszka do ozdoby

Wykonanie:
Masło razem z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. 



Odstawić do przestudzenia.

Twaróg zmielić dwukrotnie. Do miski z twarogiem dodać mascarpone, 
żółtka, cukier i mąkę. Zmiksować. Następnie dodać roztopione masło z czekoladą. 
Ponownie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno 
ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. 



Tak przygotowany sernik przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, 1 godzinę. 
Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. 
Później uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. 


Po wystudzeniu sernik można udekorować.
 
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. 


Jeszcze chwilę podgrzewać, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. 
Następnie zdjąć z palnika i mieszać, aż powstanie gładka polewa. 
Tak samo, przygotować polewę z białej czekolady. 
Brzegi sernika udekorowałam ciemną czekoladą, a środek białą. 
Do białej czekolady przykleiłam czekoladowe serduszka. 







2 komentarze: