Tuż przed Tłustym Czwartkiem, przychodzę z przepisem na szybkie oponki.
Są bardzo miękkie i delikatne, do tego proste i szybkie w przygotowaniu.
Przygotujecie je naprawdę w kilka chwil. Zrobione są na sodzie, więc nie trzeba czekać,
aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie w Tłusty Czwartek przygotować coś samodzielnie,
a nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Składniki:
2 szklanki mąki (moja szklanka ma 230 ml)
szczypta soli
2,5 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
2 żółtka
1 opakowanie serka mascarpone (250 g.)
1 łyżeczka octu
Dodatkowo:
1 litr oleju, do smażenia
cukier puder do posypania oponek
Wykonanie:
Mąkę, sól, sodę i cukier wsypać do miski. Dodać jajko, żółtka, mascarpone i ocet.
Zagnieść ciasto, mikserem z hakami lub robotem. Ciasto będzie się kleić.
Przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz delikatnie zagnieść.
Następnie rozwałkować i wykrajać szklanką koła, a następnie w środku
kieliszkiem zrobić dziurkę.
Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrajać kolejne oponki.
Gotowe oponki smażyć na rozgrzanym oleju, po około 2 minuty z każdej strony.
Powinny swobodnie pływać.
Usmażone oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz