Schab ze śliwką, to smaczne, proste i efektowne danie. Świetnie się sprawdzi
na co dzień i od święta. Dobrze smakuje na ciepło, jako danie obiadowe, ale też
na zimno, na kanapki. Idą święta, więc pomyślałam, że ten przepis może
Wam się przydać :) Taki schab przygotuje nawet początkująca pani domu.
Kto jeszcze nie robił, to szczerze polecam. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt super.
Do przyprawienia schabu, użyłam gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego,
ale czasami przyprawiam solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą,
oraz czosnkiem granulowanym. Także jak kto woli :)
Składniki:
1 kg. schabu bez kości
suszone śliwki
przyprawa do mięsa wieprzowego
majeranek
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
trochę oleju
Dodatkowo:
folia do pieczenia
Wykonanie:
Schab umyć. Następnie naciąć w środku długim ostrym nożem na wylot.
Tak żeby powstał wąski tunel.
Następnie powciskać ciasno śliwki.Tyle ile się zmieści. Mięso natrzeć przyprawą
i obsypać majerankiem. Tak przygotowany schab, przełożyć do miski
i delikatnie polać olejem.
Nakryć pokrywką, talerzem, lub folią aluminiową. Wstawić na dobę, lub dwie
do lodówki.Im dłużej tym lepiej :) Po tym czasie włożyć mięso do rękawa
do pieczenia. Na wierzchu schabu ułożyć pokrojony czosnek i liście laurowe.
Zamknąć rękaw i ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec
1 godzinę i 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz